Úszik a nyaraló – csatornahajó kívül-belül

De nézzük csak meg, hogy is néz ki egy ilyen csatornahajó. Mint említettük, teljesen más stílusú, mint a más országokban elterjedt modern yachtok vagy nyaralóhajók. Az első üdülésre szolgáló csatornahajók az egykori szállítóhajók átalakításából születtek, melyek maguk is egyfajta lakóhajók voltak – parányi kabinjukban gyakran egész családok élték életüket háztartásuk minden felszerelésével.

Amikor egy-egy ilyen egykori bárkát átalakítottak, két dolgot őriztek meg egész biztosan: egyrészt a hajó külső méreteit, másrészt a rendkívül praktikus, helytakarékos és egyben esztétikus berendezkedés évszázados hagyományát. A raktér beépítésével látványosan megnőtt viszont a lakóterület mérete, ezáltal lehetővé téve, hogy akár több külön hálószoba, fürdő, teljesen felszerelt konyha és nappali is helyet kapjon a hajón.

Ami nem nőtt, az a hajó szélessége. Az Egyesült Királyság csatornáinak egyedülálló sajátossága, hogy sok közülük igencsak keskeny, csakúgy, mint a rajtuk lévő zsilipek. Ez utóbbiak mérete szigorúan behatárolja a hajók lehetséges szélességét, ami legfeljebb 2 m körüli lehet. (Innen ered a jellegzetes szigetországbeli csatornahajók angol elnevezése is: „narrowboat” = „keskeny hajó”.) Az angol csatornahajók tehát – bár hosszuk akár a 20 métert is megközelítheti – valóban elég keskenyek, ami a berendezésük jellegzetességeit is meghatározza. Aki tágas terekre, sarokkádas fürdőszobára, hatalmas kanapékra és ruhásszekrényekre vágyik, jobb, ha nem választja a nyaralásnak ezt a formáját. Aki viszont lát fantáziát pl. az IKEA ötletesen berendezett pici lakásaiban, annak nagy valószínűséggel a csatornahajó belseje is tetszeni fog.

A mai bérelhető csatornahajók legtöbbje már kifejezetten lakó- vagy üdülőhajónak épült, de ugyanúgy jellemző rájuk a jellegzetes masszív acél hajótest és a dízelmotoros meghajtás, mint korábbi, átalakított társaikra. Legtöbbjük 4, 6 esetleg 8 személyes, mindig van rajtuk legalább egy hideg-meleg folyóvizes fürdőszoba kézmosóval, WC-vel és általában speciális ülőkádas zuhannyal, egy teljesen felszerelt konyha, többnyire két személyenként elkülönített hálóhelyiségek, no meg egy nappali (ami éjszakára szintén két személyes hálóvá alakítható). Az alapfelszereléshez hozzátartozik a tévé, videó, hűtő, gáztűzhely, mikrosütő és ma már szinte minden esetben központi fűtés is. A berendezések egy része palackos gázzal működik, más részük a hajó mozgása során termelt áramot használja (vagy hosszabb kikötői tartózkodás esetén hálózati áramforrásra csatlakoztatható). A hajó végén található a többnyire nyitott és viszonylag tágas vezetőállás a kormánnyal, az elején pedig általában egy kiülésre alkalmas kis terasz ad lehetőséget a békés szemlélődésre az utazás során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük